Sauna – relaksacija uma i tijela

Sauna – relaksacija uma i tijela

Da li znate koji su pozitivni ucinci saune na vase zdravlje?

Finske saune su u upotrebi već hiljadama godina i do danas su sprovedena mnoga istraživanja koja govore o pozitivnim učincima saune na naše zdravlje.

 

Da vidimo koji su to učinci koje sauna ima na naše zdravlje?

 

Dokumentovano je dosta pozitivnih učinaka saune na zdravlje, ali neki od glavnih su:

-uticaj na kardiovaskularni sistem (ojačava srce i krvotok)

-ublažavanje upale mišića i zglobova

-povišeno lučenje hormona rasta

-umiruje depresiju i anksioznost

-detoksikacija organizma

-čišćenje kože

Prije nego sto pogledamo svaku od navedenih stavki malo detaljnije, da vidimo prvo šta je sauna.

 

Već je poznato da u Finskoj gotovo svaka kuća ima pristup sauni. Ona je sastavni dio njihovog života i kulture. Finci su prve saune počeli da koriste još prije par hiljada godina. To su u suštini bile iskopane jame sa ognjištem u kojem se zagrijavao kamen. Po kamenju se sipala voda koja je stvarala paru i podizala temperaturu. Kroz istoriju se dizajn saune menjao, pocele su da se koriste peći i danas to izgleda malo drugačije.

Današnje saune su prostorije obložene drvetom koje se pomoću peći zagrijavaju na temperaturu od 80 do 110C. Polivanjem kamena se stvara para i povećava vlažnost u sauni 10-30% koja je izuzetno važna i djeluje umirujuće.

 

U Finskoj postoji izreka da je sauna apoteka za siromašne. U tome ima dosta istine i postoje brojna naučna istraživanja koja potvrdjuju uticaj saune na naše zdravlje.

 

Pozitivni učinci saune na zdravlje

 

Neki od dokazanih učinaka saune na zdravlje su:

 

Sauna jača srce i krvotok

Visoka temperatura u sauni ubrzava rad srca, širi krvne sudove i ubrzava kompletan metabolizam. Zbog ubrzanih otkucaja srca, krv brže cirkulise i doprema hranljive materije i keseonik u srce. Takodje, u sauni puls moze da se popne sa 60-70 na 120-140 otkucaja sto ojačava srčane misiće.

Boravak u sauni može da se uporedi sa jednim umjerenim treningom srednjeg intenziteta, i nosi slične pogodnosti kao i trening.

 

Ublažava upalu mišića i zglobova

Kod osoba sa artritisom, redovni odlasci u saunu mogu biti od velike pomoci za ublazavanje bolova i povecanje pokretljivosti.

Sauna nakon treninga moze da bude od koristi za oporavak misica.. Sauna pomaze u uklanjanju mlijecne kiseline iz misica i na taj nacin ubrzava oporavak.

Toplota ubrazava cirkulaciju u organizmu i opusta zgrcene misice,a samim tim umiruje upalu.

Takodje, postoji istrazivanje sprovedeno na Univerzitetu na Novom Zelandu koje je pokazalo da koriscenje saune pomoze u povecanju tjelesne izdrzljivosti.

 

-Povećana indukcija HSP (proteini toplotnog soka)

HSP proteini su proteini koje naše tjelo proizvodi u stresnim situacijama, kao npr ekstremno povećana temperatura unutar saune. Oni pomažu u regulaciji novih proteina i pomažu oštećenim proteinima da ponovo zauzmu pravilnu konformaciju.

Zašto je HSP dobar?

Povećanjem tjelesne temperature mozemo da povecamo tjelesnu izdrzljivost, toleranciju na stres i olaksamo dobijanje misicne mase.

Takodje, dokazano je da upotreba saune nakon treninga može i do nekoliko puta uvećati lučenje hormona rasta.

 

-Ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti

Pošto sauna predstavlja stres za organizam, da bi se izborio sa tim naš mozak izlučuje veću količinu euforicnih hormona kao što je dopamin.

Sauna takođe umiruje anksioznost i stres.

Brojna istraživanja su pokazala da redovnim odlascima u saunu smanjujemo lučenje kortizola, koji je glavni hormon stresa u organizmu, a znojenje može da umanji osjećaj frustracije i anksioznosti

 

-Pozitivno dejstvo saune na kožu

Znojenjem se uklanjaju nečistoće i toksini iz kože, te se čiste pore.

U suštini, boravak u sauni ubrzava rad srca,sto povećava protok krvi u tjelu, uključujući i kozu.Kako se tjelo grije, pore na koži se otvaraju i na taj način se izbacuju nečistoće.

Naravno, da bi to bilo djelotvorno, potrebno se istuširati nakon upotrebe saune da bi se sve nečistoće sa tjela saprale.

Znojenje može da pomogne i kod kožnih poremećaja poput ekcema i akni. Redovnom upotrebom saune se kontroliše upala i smiruje iritacija kože.

Takođe, znojenjem se uklanja mrtva koža i bakterije koje mogu da budu uzrok infekcije.

 

Preporuke za korišćenje saune

 

-Potrebno je popiti barem 0,5 litara vode

 

Nakon 20 minuta u sauni, osoba izgubi oko 0,5kg znoja. Potrebno je što prije nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite.Možete popiti vodu sa soli. Dobar omjer su 1-2 kašikiče soli po litri vode.

 

-Tuširanje

Iz higijenskih razloga je potrebno da se istuširate prije ulaska u saunu. Time štitite sebe i druge

 

-Dobro se osušite prije ulaska u saunu

Nakon tuširanja se dobro osušite prije nego sto uđete u saunu. Pošto je znojenje neophodno za neke od pozitivnih učinaka saune, a mokra koža odlaže znojenje, najbolje je da se dobro osušite prije ulaska u saunu.

 

-Koristite peškir u sauni

Kao i tuširanje iz higijenskih razloga bi trebali da koristite peškir u sauni. Osim sebe, na taj način stitite i drvo.

 

-Polivanje kamena

Kada počnete da se znojite slobodno možete da pojačate intenzitet tako što ćete politi kamen vodom. Time povećavate vlažnost u sauni.

 

-Koliko vremena provesti u sauni?

 

U proseku je najbolje da se provede oko 20 minuta u sauni. Ali to je samo orijentaciono, pošto dosta faktora utiče na to. U svakom slučaju je preporučljivo da krenete polako, od 8-15 min, i da postepeno povećavate vrijeme koje provodite u sauni kako bi se tijelo postepeno navikavalo na toplotni stres.

 

-Hladno tuširanje ili kupka

 

Nakon saune je preporučljivo da se istuširate hladnom vodom. Na taj način zatvarate pore i skupljate kapilare. Takođe, prekidate mehanizme prilagođavanja na toplotu i sprječavate nepotrebno iscrpljivanje metabolizma.

 

-Odmor

 

Kad završite potrebno je da odmorite barem polovinu vremena od onog sto ste proveli u sauni. Znači ako ste u sauni proveli 20 min odmorite 10min.

 

Koliko puta sedmično treba ići u saunu?

 

Od 1 do 3 sesije u sauni su najbolje da bi se postigao pozitivan učinak. Sve preko toga može da bude previše stresno za tjelo. Koliko puta sedmično ce te ići u saunu zavisi u potpunosti od vas i od toga kako se osjećate. U saunu možete ici i svaki dan ali bi onda bilo najbolje da ne odrađujete vise od jedne sesije. Mozete da pratite sledeće pravilo.

Odlazak jednom sedmicno- 3 sesije

Odlazak dva puta sedmicno- 2 sesije

Odlazak svaki dan- 1 sesija

 

Ko ne bi trebao da ide u saunu?

 

-osobe sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima bi trebale prvo da se konsultuju sa lekarom prije koriscenja saune

-saune se ne preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom

-osobe sa proširenim venama ili trombozom vena

-mala djeca

-trudnice

-korišćenje saune nije preporučljivo pod uticajem alkohola i nakon obilnijih obroka

 

Zanimljivosti

 

-Finska ima oko 5,5 miliona stanovnika i oko 3 miliona sauna

-Saune se koriste u finskoj hiljadama godina. One su postale toliko dio njihove kulture da se već smatraju svetinjom

-U prošlosti su žene znale da se porađaju u saunama zato sto su se saune smatrale najčistijim prostorijama.