fbpx

Dosta ljudi pogrešnim načinom održavanja,posjedovanje bazena pretvore sebi više u obavezu nego mjesto gdje se opuštaju i provode vrijeme sa prijateljima i porodicom.

Za pravilno održavanje bazena potrebno je posvetiti pažnju sljedecim stvarima:

– kontrola kvaliteta vode

– hemijski tretman vode

– fizički tretman   

Pravilnim održavanjem osiguraćete da bazen bude siguran za vas i vašu porodicu. Takodje, nepravilno održavanje je jedan od glavnih uzroka većine kvarova na bazenima. Ako redovno sprovodite mjere koje ćemo navesti u ostatku teksta, osiguraćete mnogo duži životni vijek vašem bazenu i opremi, a pritom i ustedjeti novac i vrijeme koje bi potrošili na čišćenje.

kontrola kvaliteta vode

KONTROLA KVALITETA VODE

Da bi znali na koji način da tretirate vodu izuzetno je važno da svakih 5-7 dana vršite kontrolu kvaliteta vode. Najviše pažnje se obraća na vrijednosti ph i hlora. Idealna vrijednost ph se kreće izmedju 7,2 do 7,6, a hlor od 0,3-1 mg/l.

Na Ph vrijednost je potrebno obratiti posebnu pažnju. Ona nam govori da li je voda kisela (ispod 7), neutralna (7) ili bazna (preko 7). Ako je ph vrijednost ispod 7,voda reaguje kiselo i to može dovesti do korozije na instalacijama i bazenskoj opremi.U slučaju da je ph vrijednost preko 7,6, to moze dovesti do iritacije kože i očiju. Takođe, kod povišene ph vrijednosti, dezinfekciona sredstva djeluju manje učinkovito.

Zbog gore navedenih stavki izuzetno je važno redovno kontrolisati vrijednost ph.

Kontrolisanje kvaliteta vode pomoću testera

Jedan od najjednostavnijih i najpouzdanijih načina da se ustanovi vrijednost ph i hlora u vašem bazenu je pomoću testera.

Tester umočiti u bazen što dublje možete i napuniti ga vodom. U pregradicu za PH stavite tablete Phenol red, a u pregradicu za hlor tablete DPD-a. Zaklopite tester i dobro i izmućkajte. Voda u testeru će da poprimi boju koju uspoređujete sa skalom na testeru.

tester za kontrolu vode

HEMIJSKI TRETMAN VODE

Nakon što ste ustanovili vrednosti PH i hlora na red dolazi hemijski tretman vode. Za kondicioniranje vode u bazenu najčešće se koriste sljedeći preparati:

– hlorni granulat

– multifunkcionalne tablete (maxi combi)

– algicid

– ph minus

– ph plus 

Hlorni granulat

Hlorni granulat je brzotopeće sredstvo sa baktericidnim i bakteriostatskim djelovanjem koje usporava rast i razmnožavanje algi. Koristi se za šok hlor tretman kod prvog punjenja vode u bazen ili kada voda počinje da se kvari. Prije ubacivanja u bazen hlorni granulat je potrebno razmutiti u vodi.

Doziranje prvog dana se kreće od 50 do 250 gr na 10m3 vode u zavisnosti od kvaliteta vode. Kasnije se dnevno dozira 10-20 gr na 10m3.

Šok hlor tretman

Pri prvom punjenju bazena ili kada je voda zapuštena, u bazen se dodaju vece kolicine hlora ,100-150gr/10m3 vode.

Multifunkcionalne tablete

Multifunkcionalne tablete su sporotopeće depo tablete sa produženim baktericidnim i algacidnim dejstvom. Pored hlora i algicida sadrži još i flokulant (sredstvo protiv mliječnog zamućenja). Sredstvo nove generacije, najčešće korišćeno jer veoma pojednostavljuje kondicioniranje vode. Dozira se preko plovnog dozatora ili preko poluautomatskog hlorinatora. Svakih 7-10 dana po 1 tableta na 10m3 vode

Algicid

Postoji veliki broj mikroorganizama koji mogu od vašeg bazena da naprave svoj dom. Razvojem algi, bazen vise nije pogodan za kupanje. Takodje, alge prljaju filter i usporavaju cirkulaciju vode, a samim tim slabe dejstvo hemijskih sredstava. Algicid rejsava ovaj problem.

To tečno sredstvo, bez mirisa i pjene, služi za sprječavanje rasta i razvoja algi i pogodan je za sve vode i filtracione uređaje. Dozira se direktno u vodu. 1 dl na 10m3 vode kod prvog punjenja, a kasnije svakih 7 dana 10-40 ml na 10m3 vode.

Ph minus i pH plus

Ph minus je lako topivo, kiselo reagujuće sredstvo i koristi se za snižavanje pH vrijednosti. Posle obilnih padavina se obavezno kontroliše i snižava pH vrijednost. Kod zatvorenih bazena, naročitio gdje su ugrađeni dehumiditatori i u slučaju kondicioniranja vode sa Nature2 uređajem, vodi se računa da pH uvijek bude u granicama. Dozira se rastopljen, direktno u vodu.

PH minus doziranje: da bi na 10m3 vode Ph snizio za 0,1, u vodu treba dodati 95gr ph granulata

Ph plus  se koristi za podizanje vrijednosti ph u vodi. Kao i pH minus, potrebno ga je prvo rastvoriti u posudi sa vodom i potom sipati u bazen.

U zavisnosti od broja kupača i vanjske temperature, količina hemijskih sredstava potrebnih za održavanje kristalno čiste i higjenski ispravne vode, može da se poveća.

Optimalna temperatura vode u bazenu je oko 25 stepeni, a na većim vrućinama kada voda dostigne i  do 30 stepeni, isparavanja hemikalija su dosta veća, stoga je potrebno povećati i dozu.Najbolje rješenje za to je da se hemikalije ubacuju u bazen uveče, kada su zbog nižih temperatura, isparavanja dosta manja.

ZA DOZIRANJE HEMIJE PROCITATI UPUTE NA AMBALAZAMA 

FIZIČKI TRETMAN

Pored hemijskog kondicioniranje vode, bazenu je potrebno i redovno čišćenje.

Tu spada:

– usisavanje 

– sakupljanje lišća i ostalih nečistoća

– čišćenje zidova i linije vode

– kontrola filtracione pumpe i posude

ciscenje bazena

Usisavanje

 

Redovno usisavanje je potrebno da bi uklonili nečistoće sa dna bazena. To možete da odradite pomoću ručnog podvodnog usisavača ili pomoću automatskih robot usisivača.

Usisavanje zna da bude spor i naporan proces,a neko možda i nema vrijemena da se posveti tome. U tom slucaju je kvalitetan automatski robot usisivac odlicna investicija.

Sakupljanje lišća i ostalih nečistoća

Ovaj jednostavan posao se odrađuje pomoću dubinskih i površinskih teleskopskih mrežica,a takođe,  dio posla odradjuju i skimeri pa je potrebno povremeno isprazniti lišće koje se nakuplja u korpama.

Čišćenje zidova i linije vode

Na lajnerskim  bazenima se u predjelu linije vode znaju pojaviti fleke od krema za sunčanje, masnoće sa kože, kamenca… da bi sebi olakšali čišćenje najbolje je da se fleke što prije uklanjaju. Fleke se uklanjaju spužvom uz pomoć specijalnih sredstava za uklanjanje fleka sa linije vode. Takođe, najbolja preventiva za ovo je da se kupači prije ulaska u bazen istuširaju. 

Kontrola filtracione pumpe i posude

Da bi sve gore navedeno bilo djelotvorno potrebno je da Voda u  bazenu redovno cirkuliše.

Najbolje bi bilo da pumpa 4 sata radi i 4 sata odmara. Na taj način će voda imati redovnu cirkulaciju i dezinfekcija vode će biti efikasnija.

Povremeno obraćajte pažnju na manometar na vašoj filtracionoj posudi. Ukoliko je pritisak povišen (max 1,5 bar) to znači da je vrijeme da se posuda ispere. Ali ni sa ispiranjem ne treba pretjerivati. Što je pjesak u filtracionoj posudi zbijeniji to je filtracija efikasnija. Vise o tome mozete pronaci na sljedecem linku

U korpici od pumpe se takodje znaju nakupiti kamenčići i nečistoće, stoga je i nju potrebno povremeno čistiti.

NAJČEŠĆI PROBLEMI SA VODOM U BAZENU

Mutna voda

Razlog: premalo sredstva za dezinfekciju

Rješenje: Ph vrijednost je potrebno vratiti u granice normale od 7,2-7,6  i potom izvršiti terapiju hlorom.

Po potrebi  mutnu vodu možete izbistriti flokulantom. On praktično ukrupni sitne čestice koje bi inace prošle kroz pijesak u filtracionoj posudi.Uz pomoć flokulanta dio čestica ostane u filteru, a drugi dio padne na dno, te ih kasnije samo usisate.

 

Zelena voda i masni zidovi bazena

Razlog: pojavljivanje algi

Rješenje: podesiti vrijednost ph i sprovesti terapiju hlorom. Nakon 24 sata u vodu ubaciti algicid (Sredstvo protiv algi)

 

Smeđa ili Crna Voda nakon dodavanja hlora

Razlog:Topljenje teških metala u vodi koji nastaju oksidacijom hlora

Rješenje: smanjiti vrijednost hlora ispod 0,5 i podići vrijednost ph. Nakon 24 sata usisati smeđe fleke

 

Peckanje očiju i nosa

Razlog: previsoka li preniska vrijednost ph

Rješenje: regulisati vrijednost ph uz pomoć ph minusa ili ph plusa.

 

Pojava crnih algi u bazenu

Razlog: najčešći razlog je neredovno održavanje

Rješenje:Podesiti vrijednost ph i obaviti hlorisanje vode. Nakon dva dana u vodu ubaciti algicida.

Pratite ove upute i uvijek ćete imati kristalno čistu i higjenski ispravnu vodu u bazenu

 

UGODNO KUPANJE ŽELI VAM VAŠ EUROKEREX BH