fbpx

Za dekoraciju okoline bazena se uglavnom koriste materijali kao što su beton, kamen, drvo,pločice, betonske ili kamene ploče i cigle.

Da bi odabrali pravi decking oko vašeg bazena potrebno je obratiti pažnju na sledeće:

-Materijal ne smije prekomjerno da absorbuje toplotu

-nije klizav

-mora biti ugodan za bosu nogu

-lakoća održavanja

-ekonomičnost

BETON

 Popločavanje štampanim ili farbanim betonom je idealna opcija koja kombinuje ljepotu, izdržljivost i minimalno održavanje.

Sa njim imate neograničen broj opcija, koje nisu moguće su drugim materijalima. Od dizajna cigle, prirodnog kamena, do pločica, mogućnostima nema kraja.

Ako se zastiti odgovarajućim sredstvima, štampani beton će se oduprijeti bazenskoj hemiji, konstantnom izlaganju vodi i izbleđivanju.

Važno je izbjegavati tamne boje koje absorbuju toplotu i beton ćine izuzetno vrelim i nepogodnim za hodanje. Uvijek odaberite neku svetliju nijansu.

Također, izbjegavajte ploče sa dubokim linijama i grubim površinama, koje dozvoljavaju vodi da se nakuplja, te su neudobne za hodanje.

Prednosti betona su ekonomičnost, veliki izbor dizajna i minimalno održavanje. Ali sa druge strane, nakon nekog vremena ce početi da puca. A kad dođe do toga zamjena i nije bas jednostavna.

PLOČICE

  se izričito neglazirane pločice, zato što su glazirane previse klizave i nesigurne. Sa pločicama imate velik izbor što se tiče veličine, oblika i boja ali cijena kvalitetnih pločica može da bude poprilično visoka.

One su uglavnom popularne u područjima sa toplijom klimom, zato sto mogu da pucaju pri nižim temperaturama.

KAMEN

 Kamen je jedan od popularnijih materijala za popločavanje predjela oko bazena. Što je i razumljivo. Nema ništa ljepše od prirodnog izgleda i nepravilnosti koje može da ima samo prirodni kamen.

Jedna od popularnijih vrsta kamena koja se koristi oko bazena je Travertin.

Prirodni kamen je dostupan u različitim oblicima, bojama i veličinama. Izuzetno je izdržljiv i jednostavan za održavanje.

Ne kliže se, ali mu je mana sto može poprilično da se ugrije.

Kamen koliko god da je lijep, sa sobom nosi i svoju cijenu. Tako da ćete vjerovatno morati da izdvojite malo više novca ako razmišljate o ovoj opciji.

DRVO

 Jos jedan materijal koji daje vašem bazenu izuzetno lijep i prirodan izgled. Popularne vrste drveta koje se koriste oko bazena su kedar, ipe lapacho i cempres.

Ali drvo koliko god da je lijepo, nije bas najpraktičnija opcija. Ono zahtijeva dosta održavanja i truda.

Ako vam se baš sviđa izgled drveta, onda vam je možda bolje da razmislite o kompozitnim decking materijalima. Izuzetno su izdržljivi i imate velik izbor.

BETONSKE I KAMENE PLOČE

 Dok je izlivena betonska ploča sklona pucanju, kod kocki to nije problem. Razlog tome je što se one prilagođavaju tlu. A i da dođe kojim slučajem do pucanja, zamjena je poprilično jednostavna.

One su jedan od najlakših materijala za održavanje. Dostupne su u dosta vrsta, boja i oblika i kombinacija ima bezbroj.

Betonske kocke su otporne na hlor i so. Udobne su za hodanje I ne kližu se.

Dobre betonske kocke su guste i neporozne, te sprečavaju razvoj algi.

Kocke mozda jesu skuplje od izlivene ploče, ali se definitivno isplate na duže staze. Betonske su uglavnom jeftinije od kamenih.

CIGLA

I ovaj materijal se koristi za uljepšavanje okoliša bazen, ali ni on nije baš pogodan.

U predjelima kao sto su naši, gde zime mogu biti izuzetno jake, cigle upijaju vodu i pucaju. Takođe se dosta griju i mogu bii klizave.

Tu smo Vam naveli neke od materijala za decking oko bazena, sa njihovim prednostima I manama.

Odabir pravog materijala, ustedece Vam novac na duze staze, a znatno ce uljepsati I izleda vaseg bazena. Zato je vazno dobro razmisliti cime cete obloziti plazu oko vaseg bazena.